IZ MOJE DUŠE

Restoran Trandanfilovic

dobojka | 20 Jun, 2025 12:12

Ресторан Трандафиловић је бистро у Макензијевој улици 73, општина Врачар, у Београду. У чувеном крају Врачара, Чубури, у близини Каленићеве пијаце, смештен је стари, али модернизовани ресторан "Трандафиловић". Милан Трандафиловић је око 1890. године изабрао карактеристичну локацију у непосредној близини Каленић пијаце на скверу где се рачва пет путних праваца. У време процвата јавног и друштвеног живота у Београду, кафана „Трандафиловић“, са избором локације и баштом у којој велики платан ствара дубоки хлад, је играла важну улогу као значајно састајалиште. У башти ресторана „Трандафиловић“ налази се „Платан на Врачару“. Oвај платан је по лепоти и димензијама једно од најлепших и највећих на простору централне градске општине и представља једну од хортикултурних баштина главног града; заштићен је као споменик природе. Дрво је старо око 150 година, високо око 25 метара, обим дебла је око 3,67 метара. Према неким изворима, кафана је изграђена 1929. године, срушена 1961, а постојећи изглед добила је после 6 година .Ентеријер ресторана уређен је у модерном стилу, али са жељом да се очува традиција и дух старог Београда. Бистро Трандафиловић састоји се из три нивоа: у доњем делу налази се кухиња, у приземљу је ресторан са три сепареа и шанком, као и централни део који се простире у ширину и висину. Трећи део је галерија са које се пружа идеалан поглед ка башти и централном делу ресторана. За љубитеље доброг ноћног провода, ресторан сваког четвртка, петка и суботе организује музику уживо.

У ресторану "Трандафиловић" деценијама су уживали Минимакс, глумци Никола КојоРужица СокићДраган НиколићМухарем ПервићОливера КатаринаМилутин Мркоњић и многи други.У ресторану "Трандафиловић" може се уживати у укусима традиционалне кухиње, као и у многим савременим јелима.[7] Сваки састојак је аутентично српски, нпр. прави сјенички сир или аутентичан домаћи ајвар. У понуди су: гурманлуци са дима и риба, чубурски и Транда ћевапи, златиборски уштипци и бифтек, као и низ пљескавица. У гурманском тигању добија се гриловани свињски врат на пекарском кромпиру заливен гурманским сосом, а у Транда тигању: гриловани бифтек, црвени лукпразилукбели луксвежа паприкашампињони, сјенички качкаваљ и домаћи кромпир. Од дезерта, чувен је слатки бурек са џемом од шљива или домаћа Трандафиловић баклава

Komentari

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb