IZ MOJE DUŠE

Nedodirljiva lepotica

dobojka | 03 Oktobar, 2021 21:22

Njeno “ubistvo” u filmu “Psiho” ostaće upamćeno kao jedna od najstrašnijih filmskih scena, a Dženet Li kao jedina “Hičkokova glumica” koja nije bila plavuša. Osim glume, bavila se i pevanjem, igranjem i pisanjem, a svoj umetnički debi imala je na radiju. Rođena je 6. jula 1927. godine u Kaliforniji kao Dženet Helen Morison. Baba i deda sa majčine strane su joj bili imigranti iz Danske, a imala je i škotsko i nemačko poreklo. U prvo vreme Dženet uopšte nije ni razmišljala o glumi. Bila je naklonjena umetnosti i počela da studira muziku i psihologiju, sve dok je u glumačke vode nije uvela glumica Norma Širer, čiji je suprug bio jedan od čelnika produkcijske kuće MGM. Ona je predstavila Dženet lovcu na talente Liju Vasermanu, a ubrzo nakon toga je potpisala svoj prvi ugovor. Kao i druge holivudske dive i Dženet Li je u nekom trenutku dobila “umetničko ime”. Međutim, to baš i nije bio lak posao, s obzirom na to da je ono koje je odabrano suviše ličilo na Vivijen Li, tada već poznatu glumicu. U pokušaju da se izbegne poistovećivanje sa njom, u jednom trenutku je predstavljana svojim pravim imenom – Dženet Morison, ali je ubrzo shvaćeno da je ono prvobitno mnogo efektnije. Dženet Li se prvi put udala kada je imala samo 15 godina za tri godine starijeg momka u Nevadi. Rastali su se samo četiri meseca posle. Sledeći brak je potrajao četiri godine, a sklopila ga je kada je imala 18 godina. 

U junu 1951. godine udala se za glumca Tonija Kertisa sa kojim je dobila dve ćerke – Keli i Džejmi Li. Obe su krenule roditeljskim stopama i postale uspešne glumice. Dženet i Toni su bili zajedno 11 godina, a nakon razvoda 1962. godine glumica je upoznala berzanskog brokera Roberta Branta sa kojim je živela punih 42 godine, do svoje smrti. Svoj debi na filmu je imala sa 20 godina u visokobudžetnom ostvarenju “The Romance of Rosy Ridge” posle kojeg su se ređali drugi manje ili više popularni filmovi.

Ipak, Dženet slavu duguje majstoru za strah i napetost Alfredu Hičkoku, koji joj je ponudio ulogu Marion Krejn u filmu “Psiho” snimljenom 1960. Za nju je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu, a bila je i nominovana za Oskara.

Mnogi su bili iznenađeni izborom slavnog režisera, s obzirom na to da su glumice u njegovim prethodnim filmovima sve bile plavuše.Nakon objavljivanja “Psiha” javnost je spekulisala da li je Dženet Li u sceni pod tušem bila gola. Holivudski cenzori film su sasekli, a i Dženet je “popila” svoju dozu kritika i bila proglašena “nemoralnom i lakom” glumicom. Naknadno je otkriveno da je imala kostim koji je samo simulirao golotinju.

Takođe, otkriveno je da je umesto krvi korišćen sirup od čokolade, a da su zvuci probadanja noža kroz telo Marion Kejn, zapravo bili ubodi sečiva u lubenicu.

– Dženet je bila drugačija u tom smislu što je bila udata za Tonija Kertisa i imala je troje dece, tako da ona nije potpuno upadala u onu kategoriju “čuvenih plavuša”. Li je zaista bila nedodirljiva, zato što je bila žena i majka i bila je zabavna, seksi, sigurna u sebe i ona je sa Hičkokom imala neku vrstu prijateljstva – objasnila je Skarlet Johanson pre nekoliko godina kada je igrala lik Dženet Li u filmu “Hičkok”.

U svojoj knjizi “Psiho: Iza kulisa klasičnig trilera” Dženet Li je otkrila kako joj je snimanje te uloge bilo lako do poslednjih 20 sekundi, kada je morala da izrazi sav užas neposredno pre nego što Norman Bejts izbode njen lik nožem. Dženet Li je se sa svojom ćerkom Džejmi Li Kertis pojavila u dva horor filma – “Magla” i “Noć veštica”, a poslednji u kom se pojavila je ” Bad Girls from Valley High”.

Tokom života napisala je četiri knjige, od kojih su njeni memoari pod nazivom “There Really Was a Hollywood”, koje je prve napisala, proglašeni bestselerom.

Umrla je 3. oktobra 2004. godine. u svojoj kući u Los Anđelesu u 77. godini, a njeno telo je kremirano.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb