IZ MOJE DUŠE

Tradicionalna kuhinja

dobojka | 04 Januar, 2018 09:58

Srpska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa 

i mirisa nastalu mesavinom uticaja raznih naroda 

koji su prolazili ovuda i ziveli na ovim prostorima

Kao i u kulturi uopste ova fuzija razlicitih uticaja 

rezultirala je originalnoscu pa bogata srpska trpeza

nudi nezaboravne ukuse koji se samo kod nas mogu 

osetiti

Srpsku kuhinju karakterise veoma raznovrsna jaka 

i zacinjena hrana za koju bi se grubo moglo reci da

je kombinacija grcke bugarske turske i madjarske 

kuhinje 

U njoj preovladava upotreba mesa testa povrca i 

mlecnih proizvoda

Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije

i kulture 

U srpskim selima kuhinja se jos nazivala i kuca 

a centralni deo je bilo ognjiste koje je predstavljalo

vazno kultno mesto pored koga se odigravao svakodnevni

zivot i okupljala cela porodica 

Specijaliteti koje morate probati su 

burek 

gibanica 

meso sa rostilja

pecenje 

karađorđeva snicla

sarma 

gulas 

đuveč

musaka

mućkalica

čvarci

kajmak

prsuta

kiselo mleko

Ispijanje kafe je vekovna tradicija pa stoga ne 

propustite domacu kafu uz baklavu vanilice ili

rahat lokum dok ce vam ljubazni domacini u

svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu

Za nacionalno voce se smatra sljiva od koje se 

pravi nadaleko cuvena rakija- sljivovica koja je

na neki nacin postala od glavnih simbola 

Nemojte otici da ne popijete barem jednu 

 

Komentari

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb